ПОСЕЩЕНИЕ В АГРО-СОЮЗ - ОБМЯНА НА No-Till ОПИТ И No-Till ИДЕИ В УКРАЙНА

  • 01/12/2016 13:52
  • |
  • 0 коментара
По какви въпроси и защо именно там – от 2001 г. фирма Агро-Союз практикува No-Till в своето стопанство от 120 000 дка. От 2002 г., убедени, че технологията работи, те започват да провеждат интензивна информационна кампания и No-Till набира популярност в други райони на Украйна, в Русия, Казахстан и Молдова. В момента на всеки 3 месеца Агро-Союз организира No-Till семинари с цел обучение и дискусии.
1 2

През изминалата седмица ние от Агримат БГ бяхме на БИЗНЕС ПОСЕЩЕНИЕ С ЦЕЛ ОБМЯНА НА ОПИТ в стопанството на нашия нов партньор – фирма Агро-Союз от Украйна.

По какви въпроси и защо именно там – от 2001 г. фирма Агро-Союз практикува No-Till в своето стопанство от 120 000 дка. От 2002 г., убедени, че технологията работи, те започват да провеждат интензивна информационна кампания и No-Till набира популярност в други райони на Украйна, в Русия, Казахстан и Молдова.

Явявайки се пионер за своя регион в прилагане и разпространение на No-Till, в момента на всеки 3 месеца Агро-Союз организира No-Till семинари, където събира украински, руски и молдовски фермери с цел обучение и дискусии.
Агро-Союз извършва и консултантска дейност относно правилно внедряване на No-Till в стопанството на тези, които сега стартират.

Ще добиете представа за сериозността и мащабите на дейност ако прегледате видео клипа, където самият инициатор на проекта - изпълнителният директор на Агро-Союз - Едуард Романков, разказва за извървения път, грешките от незнание и успехите в резултат на натрупания опит от прилагане на No-Till.

https://www.youtube.com/watch?v=wRw9hO_81rc

Фирмата се е посветила на това да популяризира технологията No-Till и иска все повече фермери да я разберат, за да я практикуват.

С кого се срещнахме в Агро-Союз – с конкретни специалисти: мениджъри и агрономи - хора със знание и дългогодишен опит в No-Till.

В СЕМИНАРНАТА ЗАЛА:
Научихме защо Агро-Союз е избрал за своето стопанство технологията No-Till и как вече 15 години провежда просветителска дейност, за да сподели знания и опит с другите земеделци.
Видяхме какви са ползите от прилагане на No-Till, т.е. как това влияе положително на нашия финансов резултат.
Почерпихме опит за тънкости и специфики при стартиране на No-Till.

Агрономите от Агро-Союз споделиха с нас информация от срещите си с чуждестранни лектори и фермери, както и какви са световните практики, които са служили за коректив през годините – така получихме едно готово знание, за да сведем до минимум ситуацията „проба – грешка“ занапред.

Говорихме за покривните култури като неразделна част от технологията No-Till – защо да ги засяваме, т.е. какви са ползите от тях, какво ни носят те, какъв е смисълът. Агрономите от Агро-Союз ни представиха готови миксове от семена, създадени на база споделен международен опит - смеси за решаване на следните проблеми:

1/ смес за увеличаване на процентното съдържание на хумуса;
2/ смес за благоприятстване развитието на микориза;
3/ смес за диверсификация / подобряване на сеитбооборота;
4/ смес за справяне с почвеното уплътняване;
5/ смес за азотфиксация;
6/ смес за привличане на опрашващи насекоми.


В обобщение на гореизложеното - от всички срещи и разговори в залата затвърдихме нашите представи защо е нужно и как правилно да прилагаме технологията No-Till.

ИЗВЪН СЕМИНАРНАТА ЗАЛА: посетихме стопанството на Агро-Союз в село Майское, за да видим как изглеждат полетата след 15 години No-Till - прикачен е файл със снимки на посеви - пшеница, засята по правилата на No-Till директно в стърнището след жътва на (1)слънчоглед и (2)царевица, както и стърнище от пшеница, оставено за директна сеитба на царевица и слънчоглед през идната пролет.Коментари (0)
Напиши коментар
Име:
E-mail:
Коментар:
Код за сигурност:


 бул. „Цариградско шосе“ 131, 1784 7-ми 11-ти километър, София

 agrimat.bg@gmail.com

+359 877 019 777

+359 878 011 234

© 2016 - 2021 Всички права запазени